Ontdek de kunst van conflictbeheersing.

Geschreven door
Alyssa Lefever
Sisu - Alyssa Lefever
 • Article
 • HR & Finance
 • 03min. leestijd

Conflicten zijn een onvermijdelijk onderdeel van het zakelijke landschap. In elke organisatie leiden verschillende persoonlijkheden, verschillende meningen en concurrerende belangen vaak tot onenigheid. Conflictbeheer speelt echter een cruciale rol bij het handhaven van een harmonieuze werkomgeving en het bevorderen van de productiviteit.

Dit artikel werd automatisch vertaald. Je kan de originele Engelse versie hier lezen.

 

Wat is een conflict?

Een conflict ontstaat wanneer twee of meer individuen tegenstrijdige doelstellingen, perspectieven of benaderingen hebben. Het is een inherent onderdeel van menselijke interactie, en in de bedrijfswereld kan het zich op verschillende manieren manifesteren. Conflicten kunnen ontstaan als gevolg van:

 • verschillen in communicatiestijlen
 • machtsstrijd
 • middelentoewijzing
 • persoonlijkheidsconflicten

Omgaan met conflicten wordt ook wel conflictbeheer genoemd. Vooral in werkomgevingen is conflictbeheer van cruciaal belang om een goede sfeer, productieve werknemers en de beste resultaten te behouden.

 

Soorten conflicten op de werkplek

Inzicht in de verschillende soorten conflicten die op de werkplek kunnen voorkomen, is essentieel voor effectief conflictbeheer.

Conflicten kunnen ontstaan tussen individuen, vaak als gevolg van bijvoorbeeld persoonlijke verschillen, tegenstrijdige waarden of misverstanden. Dit worden interpersoonlijke conflicten. Maar conflicten kunnen ook worden gekenmerkt door interne conflicten binnen een individu die van invloed kunnen zijn op de werkdynamiek. In dit geval spreken we van intrapersoonlijke conflicten.

Naast interpersoonlijke - en intrapersoonlijke conflicten kunnen er ook meningsverschillen ontstaan tussen verschillende afdelingen van een organisatie. Dit kan de samenwerking en algehele vooruitgang belemmeren.

Organisatieconflicten, ten slotte, hebben betrekking op bredere kwesties, zoals strategische beslissingen, bedrijfsbeleid of organisatorische veranderingen. Ze kunnen een grote invloed hebben op het hele personeelsbestand.

 

Conflicten effectief oplossen

Wanneer er conflicten ontstaan, is het van cruciaal belang om deze snel en efficiënt op te lossen om een positieve werkomgeving te behouden. Hier volgen enkele benaderingen die u kunt overwegen:

 1. Samenwerken bij het oplossen van problemen: moedig conflicterende partijen aan om samen te werken aan oplossingen die voor beide partijen gunstig zijn. Deze aanpak bevordert teamwerk en versterkt relaties.
 2. Mediation: een neutrale derde partij kan discussies vergemakkelijken en conflictpartijen naar een oplossing leiden. Bemiddelaars helpen gemeenschappelijke punten te vinden en helpen bij het vinden van win-winresultaten.
 3. Compromise: soms is het vinden van een middenweg de meest haalbare optie. Het kan zijn dat beide partijen concessies moeten doen om tot een bevredigende oplossing te komen.
 4. Conflictvermijding: in bepaalde situaties kan het vermijden van conflicten de beste aanpak zijn. Deze strategie werkt als het conflict klein is of als de emoties hoog oplopen. Het is echter belangrijk om onderliggende problemen aan te pakken om toekomstige conflicten te voorkomen.

 

Zachte vaardigheden voor conflictoplossing verbeteren

Effectief conflicten oplossen vereist een aantal essentiële zachte vaardigheden. Door deze te verbeteren, kunnen individuen moeilijke situaties met finesse oplossen.

Een paar belangrijke zachte vaardigheden waar u zich op kunt richten zijn:

 • actief luisteren en empathie tonen
 • duidelijk en beknopt communiceren
 • kunnen onderhandelen
 • zich aanpassen aan uw omgeving

Het oefenen van open communicatie helpt bij het opbouwen van gezonde relaties en bevordert een sfeer van samenwerking.

Naast deze vaardigheden is probleemoplossend vermogen een sterke troef in de hedendaagse zakenwereld. Het stelt mensen in staat om de onderliggende oorzaken te identificeren, alternatieve oplossingen te onderzoeken en weloverwogen beslissingen te nemen om conflicten op te lossen.

Bedenk dat conflicten niet altijd negatief zijn. Conflicten kunnen leiden tot innovatieve ideeën, verbeterde relaties en een verbeterde teamdynamiek als er effectief mee wordt omgegaan. Omarm conflicten dus als een kans voor groei en ontwikkeling.

 

Hoe Strand een rol speelt in Conflicthantering

Bij Strand erkennen we het belang van het effectief ontwikkelen van zachte vaardigheden. Ons uitgebreide trainingsprogramma rust onze consultants uit met de kennis en hulpmiddelen om een positieve werkomgeving te bevorderen. We organiseren regelmatig trainingen om hen de nodige vaardigheden bij te brengen zodat ze zich op hun gemak voelen op de werkplek.

Maak deel uit van een dynamisch team van experts en vergroot uw kennis door bij Strand te komen werken!

Overzicht